De kappersbranche heeft een protocol opgesteld, zodat salons weer open kunnen tijdens de coronacrisis.

Door het dragen van mondkapjes en handschoenen en het plaatsen van spatmaskers moeten de werkzaamheden kunnen worden hervat.

Ook zijn er minder bezette stoelen in de salons en moeten kappers onderling afstand houden tijdens de pauzes.

Volgens vakbond CNV mogen klanten in verband met alle coronamaatregelen straks best iets meer betalen bij de kapper.

Of het protocol toereikend is, moet nog worden bepaald door de overheid en RIVM.

Kappers hebben samen met de vakbonden een speciaal protocol opgesteld om kapsalons weer open te kunnen doen ondanks het nieuwe coronavirus.

In het protocol is een hoofdrol weggelegd voor de 1,5-meterregel. Minder bezette stoelen in de salon, gebruik van mondkapjes en handschoenen door kappers, klanten die mondkapjes dragen of zelfs spatmaskers tussen kapper en klant. Ook moeten kappers onderling afstand houden tijdens de pauzes.

De maatregelen moeten hervatting van de werkzaamheden mogelijk maken.

De hele kappersbranche is verplicht gesloten door de lockdownmaatregelen van de overheid. Kappers behoren tot de zogenoemde contactberoepen, net als nagelstylisten en fysiotherapeuten.

Kappers mogen zelf beslissen of ze weer willen werken

Volgens vakbond CNV is het protocol tot stand gebracht met FNV en kappersorganisatie ANKO. "Met één belangrijke kanttekening", zo benadrukt CNV-bestuurder Willem Kruithof. "De inzet van kapper en kapster moet altijd vrijwillig zijn. Als die zich niet senang voelt, houdt het gewoon op."

Of het protocol toereikend is, moet nog worden bepaald door de overheid en RIVM. 

De branche merkt dat de roep van klanten om weer naar de kapper te kunnen steeds groter wordt. "Naast de economische noodzaak komt er dus steeds meer vraag om heropening van de salons. Maar het ministerie heeft daar terecht strikte normen voor gesteld. Zonder protocol is er niets mogelijk", aldus Kruithof.

Hij vindt dat klanten in verband met alle coronamaatregelen straks best iets meer mogen betalen bij de kapper. "De klant dient iets extra’s te betalen voor de veiligheidsmiddelen die nu moeten worden ingeslagen om hem of haar te kunnen bedienen. De kappers kunnen dat zelf echt niet allemaal bekostigen."

Een ding is zeker: naar de kapper gaan is beter dan zelf je haar knippen.

LEES OOK: Hoe deze Utrechtse kapper de slechtste slogan van het jaar bedacht – en nu de lachende derde is